Vegan Vibes February: Το απόλυτο vegan event στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης

Veganuary ends, compassion continues” ήταν το σλόγκαν ενός καταπληκτικού διήμερου event (02-03/02), στην καρδιά της Κυψέλης, από την Vegan Life NGO! Το event έγινε για το τέλος της καμπάνιας Veganuary προτρέποντας όσους πήραν την πρόκληση (και όχι μόνο), να συνεχίσουν το vegan ταξίδι τους με ενσυναίσθηση, όπως άλλωστε λέει και το σλόγκαν. Εννοείται πως το “Τεχνόραμα” βρέθηκε εκεί, δοκίμασε απίστευτες vegan λιχουδιές από τους πολλούς πάγκους που κατάφεραν να χωρέσουν στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, παρακολούθησε ενδιαφέροντα εργαστήρια μαγειρικής και εργαστήρια που αναδείκνυαν τα οφέλη της vegan διατροφής, αλλά μίλησε και με τα πρόσωπα του διημέρου! Πάμε να δούμε τι μας είπαν.

Να αγαπάμε περισσότερο, να προσφέρουμε περισσότερο

Αρχικά, μιλήσαμε με έναν εκ των διοργανωτών του event και Υπεύθυνο Προγράμματος και Χορηγιών της Vegan Life NGO, τον Κώστα Γονιανάκη.

Κώστα, καλησπέρα αρχικά κι ευχαριστούμε. Πες μας δύο λόγια για το event.

Το event πάει τέλεια! Είναι το Vegan Vibes February. Το κάνουμε με αφορμή την καμπάνια του Veganuary, που τρέχει όλο τον Ιανουάριο, που ευαισθητοποιούμε τον κόσμο να ακολουθήσει για τουλάχιστον ένα μήνα το vegan τρόπο ζωής και διατροφής, γιατί ένα κομμάτι είναι η διατροφή, αλλά ο βιγκανισμός δεν είναι μόνο διατροφή. Είναι ένας συνολικός τρόπος ζωής, μια ηθική στάση, μια φιλοσοφία θα πω, που επηρεάζει πάρα πολλά πράγματα στη ζωή μας. Έχει να κάνει όπως είπαμε με διατροφή, αλλά έχει να κάνει και ευρύτερα με τα δικαιώματα των ζώων, γιατί στον πυρήνα μας θέλουμε να σταματήσουμε τη βία και την εκμετάλλευση απέναντι στα ζώα. Οπότε με αφορμή αυτή την καμπάνια, εμείς κάναμε αυτό το διήμερο για να γιορτάσουμε τη λήξη του Veganuary και αυτός είναι και ο υπότιτλος του event. Γιατί ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε συνειδήσεις, έτσι ώστε ο κόσμος να στραφεί προς αυτόν τον τρόπο ζωής, που είναι πιο ειρηνικός και πιο φιλικός στο περιβάλλον.

Compassion continues πώς;

Compassion Continues με το να αλλάξουμε τις συνήθειές μας, με το να αποκτήσουμε εσυναίσθηση απέναντι στους εαυτούς μας, απέναντι στα άλλα όντα, να αγαπάμε περισσότερο, να προσφέρουμε περισσότερο και να σταματήσουμε τη βία και την εκμετάλλευση, όχι μόνο στα μη-ανθρώπινα όντα που παλεύουμε εμείς οι βίγκαν αλλά και στα ανθρώπινα, γιατί η εκμετάλλευση είναι σε πολλά επίπεδα, η βία είναι σε πολλά επίπεδα. Ζούμε σε δύσκολους καιρούς, ζούμε σε ένα κόσμο που είναι γεμάτο πολέμους, βλέπουμε τι γίνεται με το Ισραήλ, βλέπουμε τι γίνεται στην Ουκρανία με τη Ρωσία. Οπότε εμείς κάνουμε ένα πολύ μικρό βηματάκι εδώ στην Ελλάδα για να διαδώσουμε τις αξίες μας, που όπως είπα δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα μη ανθρώπινα ζώα, παλεύουμε για όλα.

Και έτσι για το κλείσιμο, επόμενος στόχος; Κάτι που να ετοιμάζετε στο μέλλον;

Επόμενος στόχος… είμαστε συνέχεια σε κίνηση. Διοργανώνουμε εκδηλώσεις στις οποίες, όπως ξέρετε, προωθούμε κυρίως τον βίγκαν τρόπο ζώης. Κάνουμε σεμινάρια, κάνουμε ομιλίες. Και το επόμενο μεγάλο μας event ακολουθεί 4 και 5 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Αυτά παιδιά. Εμείς κάνουμε και ακτιβιστικές δράσεις στον δρόμο. Αυτή τη στιγμή απλά δεν έχουμε κάτι προγραμματισμένο. Αλλά ας πούμε σίγουρα κάνουμε τη δράση για τη σφαγή του Πάσχα. Που για άλλους είναι μια γιορτή, μια παράδοση. Για εμάς που βλέπουμε πίσω από την επιφάνεια, συχνά κρύβονται βίαιες πρακτικές. Και προσπαθούμε να μιλάμε για αυτά και να τα φέρνουμε στην επιφάνεια του κόσμου. 

Αν κάποιος θέλει να έχει σε επαφή μαζί σας, πώς σας βρίσκει;

Μπορεί να μας βρει σε όλα τα social media ως Vegan Life NGO σε Instagram, Facebook, TikTok, Youtube. Και φυσικά πλέον έχουμε και τα γραφεία μας στην Καλλιθέα, όπου ενδεχομένως μπορεί να έρθει και να μας γνωρίσει από κοντά και να γίνει και εθελοντής ή εθελόντρια.

Αφού ευχαριστήσαμε τον Κώστα, κάναμε μία βόλτα στον χώρο, περάσαμε από τον πάγκο εικονικής πραγματικότητας (VR) όπου όποιος θέλει φορά ένα ζευγάρι γυαλιά και βλέπει όλο το μαρτύριο που περνούν τα ζώα στα σφαγεία και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους, πριν φτάσουν στο πιάτο μας. Συνεχίσαμε να κινούμαστε στον χώρο, περάσαμε από το νέο πρότζεκτ στον χώρο, το “Sweet Vegan Paradise”, πήραμε από ένα απίστευτο μπισκότο ο καθένας και κατευθυνθήκαμε προς τον επόμενο σταθμό μας, στην πίσω είσοδο της Δημοτικής Αγοράς.

Εκεί βρήκαμε τον πάγκο ενός νέου επιχειρηματία, του Παναγιώτη Μαγουλά. Ενός φιλόδοξου ανθρώπου που γνωρίσαμε μέσα από την εκπομπή “Dragons Den” όπου παρουσίασε το πρότζεκτ του. Το πρώτο βίγκαν “κρεοπωλείο” στην Ελλάδα με την ονομασία “Ο ΒΕΓΚΑΝ 269“, με τον αριθμό 269 να είναι “ένας ταύρος που διασώθηκε ως μοσχάρι από anonymous ακτιβιστές, μέρες πριν από την προγραμματισμένη σφαγή του” όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του. Ας αφήσουμε όμως τον ίδιο να μας τα πει.

 Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο σου. Αρχικά θέλω να μας πεις πώς βλέπεις εδώ το event.

Εντάξει είναι πολύ ωραία γενικά. Έχει ανέβει πολύ δηλαδή από πέρυσι που είχα έρθει. Είχε και κρύο βέβαια, αλλά βλέπω πολύ κόσμο και χθες και σήμερα, ειδικά σήμερα (Κυριακή 02/02). Και γενικά αυτό, τα vegan vibes είναι φανταστικά!

 Το δικό σου το πρότζεκτ, μπορώ να πω ότι προσωπικά εμένα με ενθουσίασε και θέλω να μας πεις λίγο δύο λόγια για αυτό. Πώς το ξεκίνησες; Ποιά ήταν η αφορμή;

 Ναι, λοιπόν, εγώ σπούδασα βίγκαν σεφ στο ΙΕΚ ΣΒΙΕ και από εκεί μου ήρθε η ιδέα, δηλαδή, όλα για τα υποκατάστατα κρέατος, για τον βιγκανισμό και όλα αυτά. Και σε κάποια φάση του κορονοϊού σκέφτηκα ότι μπορώ να κάνω το πρώτο βίγκαν κρεοπωλείο στην Ελλάδα επειδή μ’ αρέσαν τα υποκατάστατα. Μ’ άρεσε η σόγια, γιατί με τη σόγια ασχολούμαι πιο πολύ, το σεϊτάν κι όλα αυτά. Και εντελώς τυχαία πήγα στην εκπομπή κι έφτιαξα το μαγαζί. Δηλαδή, τώρα θα μπορούσα να ανοίξω, ας πούμε, με δικά μου χρήματα. Αλλά με τη βοήθεια των επενδυτών, κατάφερα να το φτιάξω από πιο νωρίς.

 Θέλω να μας πεις τα τρία προϊόντα που έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση και το ένα δικό σου αγαπημένο.

 Οκ, λοιπόν, το φυτόπουλο σίγουρα, το μπιφτέκι και ο γύρος. Νομίζω αυτά είναι τα τρία που αγαπάει πιο πολύ ο κόσμος. Εμένα μ’ αρέσει πιο πολύ ο γύρος να πω την αλήθεια γιατί μπορεί να μπει παντού, είναι έτοιμος, μαριναρισμένος. Είναι κομμάτια κομμένα κρέατος, σαν vegan κρέας να το πω και έτσι και νομίζω είναι το αγαπημένο μου.

Σκέφτεσαι να ανοίξεις και φυσική τοποθεσία;

Ναι, εννοείται! Τώρα κοιτάμε και κάτι σε street food που θα ψήνουμε τα προϊόντα.

Ευχαριστούμε πολύ!

Να πούμε τέλος, πως το διήμερο ήταν γεμάτο ενδιαφέροντα εργαστήρια από food bloggers, σεφ και διατροφολόγους και σίγουρα μάθαμε πολλά για τον βίγκαν τρόπο ζωής. Επίσης, στον χώρο γίνονταν flash tattoos από το Dildo Tattoo Studio για υποστήριξη καταφυγίων διασωθέντων, και όχι μόνο, ζώων και υπήρχαν πάγκοι με ρούχα, όσπρια, κεριά, μπάρες κ.α.

Η Κυψέλη έγινε για ένα Σαββατοκύριακο vegan, έμαθε για την εκμετάλλευση των ζώων, τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον και έδωσε το σύνθημα για έναν τρόπο ζωής με περισσότερη ενσυναίσθηση, περισσότερη περιβαλλοντική συνείδηση και αλληλεγγύη!

Σχετικά άρθρα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *