Είδαμε την έκθεση Dali Cybernetics στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και συγκλονιστήκαμε!

Έπειτα από την παρουσίαση της έκθεσης σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης, όπως η Βαρσοβία, η Κοπεγχάγη, το Βερολίνο, το Λονδίνο, η Βαρκελώνη και άλλες, αλλά και η επιτυχημένη παρουσίασή της στην Θεσσαλονίκη, η έκθεση Dali Cybernetics έρχεται στην Αθήνα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και μας καλεί να ανακαλύψουμε τα έργα και την καλλιτεχνική πορεία του Νταλί μέσα από μία εντελώς νέα προσέγγιση! Η οργάνωση της παραγωγής πραγματοποιήθηκε από τον Παύλο Μητσόπουλο, ενώ την καλλιτεχνική διεύθυνση την έχει η Μαγδαληνή Σίγα.

Ο Σαλβαδόρ Νταλί (1904-1989) θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους του ρεύματος του υπερρεαλισμού με έργα που στόχο είχαν να παρουσιάσουν την ανάμειξη της πραγματικότητας και του ονείρου. Χαρακτηριστικό δείγμα της προσωπικής του τεχνοτροπίας ήταν οι ιδιαίτερες ζωγραφικές του φόρμες που απεικόνιζαν ταυτοχρόνως πολλά διαφορετικά πρόσωπα ή πράγματα (Gombrich 2011, 593-594).

Όμως η παραπάνω έκθεση δεν περιορίζεται μόνο στην καλλιτεχνική τεχνοτροπία του ζωγράφου. Μέσα σε μία τεράστια αίθουσα χάρη στην αξιοποίηση των Νέων  Τεχνολογιών ο θεατής έρχεται σε επαφή με το έργο του καλλιτέχνη όχι μόνο μέσω της παραδοσιακής σκοπιάς, αλλά βιώνοντας το. Ο πειραματισμός του Νταλί με τον κινηματογράφο, τα ολογράμματα και τις κυβερνοεπιστήμες (διεπιστημονικό πεδίο  προσανατολισμένο στην ανάλυση, την ανάπτυξη και τη διαχείριση δεδομένων στο ψηφιακό περιβάλλον) αποτέλεσαν και στοιχεία έμπνευσης για τη δημιουργία αυτής της διαδραστικής έκθεσης.

«Βιβλιοθήκη του Ντάλι» από την έκθεση Dali Cybernetics (φωτογραφία: Copyright@AndreasPapageorgiou2025)

Ο θεατής μπορεί να περιηγηθεί στον χώρο ανακαλύπτοντας σε κάθε δωμάτιο και μία διαφορετική πτυχή του καλλιτέχνη. Ταυτόχρονα η έκθεση δεν κρατά αποστασιοποιημένο τον επισκέπτη και απλό παρατηρητή, αντιθέτως τον συνδέει πλήρως με τα προβαλλόμενα έργα και τεχνικές του ζωγράφου. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα εκθέματα (πιστά αντίγραφα των πινάκων του Νταλί) αλλά συγχρόνως να παρακολουθήσει ένα βίντεο – ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του.

Εκτός φυσικά από τα παραπάνω κεντρικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Νέες Τεχνολογίες που δρουν αρμονικά με την παραδοσιακή πινελιά του Νταλί. Στην έκθεση συναντά κανείς μία «Αίθουσα Εμβύθισης», έναν χώρο με οθόνες επιφάνειας 500 τ.μ. όπου η τέχνη του Νταλί παρουσιάζεται μέσω της τεχνολογίας. Γνωστά έργα του ζωγράφου, παρουσιάζονται συγχρόνως σε όλη την αίθουσα, διαπλέκονται μεταξύ τους, παρουσιάζουν φάσεις αποδόμησης και ανασύνθεσης σε γιγάντιες οθόνες εμπλέκοντας ενεργά το κοινό στην καλλιτεχνική διαδικασία. Θαρρείς πως και οι ίδιοι βρίσκονται σε εκείνο το ονειρικό τοπίο τη στιγμή που τα ρολόγια «λιώνουν» γύρω τους.    

«Αίθουσα Εμβύθισης» από την έκθεση Dali Cybernetics (φωτογραφία: Copyright@AndreasPapageorgiou2025)

Η παρουσίαση είναι χωρισμένη σε μέρη καθένα από τα οποία περιγράφει κατά κάποιο τρόπο τη θεματολογία που θα παρουσιαστεί. Έτσι γνωρίζουμε τον Νταλί μέσω της Κβαντικής και Πυρηνικής Φυσικής, της Τεχνητής Νοημοσύνης, της τρίτης και της τέταρτης διάστασης αλλά και πολλών άλλων κατηγοριών. Σημαντική φυσικά προσθήκη η 3D εμπειρία που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών προκαλώντας τους την ψευδαίσθηση ότι αντικείμενα από τα έργα του καλλιτέχνη «ξεκολλούν» από τους στατικούς πίνακες και έρχονται απευθείας πάνω τους.

Ακόμα μία πολύ ιδιαίτερη εμπειρία στο πλαίσιο της έκθεσης είναι τα γυαλιά Εικονικής Πραγματικότητας. Μία οπτικοακουστική περιήγηση στο πλοίο των ονείρων με προβολή 360ο όπου ο επισκέπτης βιώνει ένα σουρεαλιστικό ταξίδι βασισμένο στις εικαστικές δημιουργίες του Νταλί. Ένα ταξίδι κατά το οποίο συναντά γύρω του τους πανύψηλους ελέφαντες του ομώνυμου έργου του καλλιτέχνη αλλά και πολλά άλλα υπερρεαλιστικά όντα, τοπία και αντικείμενα.

Εμπειρία Εικονικής Πραγματικότητας (φωτογραφία: Από την επίσημη σελίδα για την έκθεση)

Σε κάθε σημείο της έκθεσης ο επισκέπτης συναντάει και κάτι διαφορετικό, είτε αυτό πρόκειται για έργο, είτε για πληροφορία σχετικά με τη ζωή και το έργο του Νταλί, είτε κάποια εμπειρία αλληλεπίδρασης που δίνει ζωή στο έργο του. Ανάμεσα στις τελευταίες δε γίνεται να παραλειφθεί η εμπλοκή των επισκεπτών στο έργο «Η Γαλάτεια των Σφαιρών». Ο Νταλί επηρεασμένος από την κβαντική φυσική επιλέγει στο πρωτότυπο αυτό έργο του να αποδομήσει χρωματικά το πορτραίτο της γυναίκας του, Γκάλα και να το παρουσιάσει με τη μορφή πολλών σωματιδίων που εικονίζονται με το σχήμα της σφαίρας. Βασιζόμενοι πάνω σε αυτή την καλλιτεχνική του προσέγγιση οι επισκέπτες γίνονται κι αυτοί για λίγο δημιουργοί, χρωματίζοντας το πορτραίτο της Γκάλα και αφήνοντάς το να προβληθεί με τη μορφή χρωματικής αποδόμησης στους τοίχους της αίθουσας.

Φωτογραφία: Από την επίσημη σελίδα για την έκθεση

Η έκθεση όμως επιφυλάσσει ακόμα περισσότερα μυστικά, έτοιμα να αποκαλυφθούν και να σας χαρίσουν μια ανεπανάληπτη βιωματική εμπειρία! Αν θέλετε να τα εξερευνήσετε και να τα ζήσετε στο έπακρο μην αφήσετε τον χρόνο να σας προλάβει- η έκθεση παρουσιάζεται στο κοινό για περιορισμένο χρονικό διάστημα!   

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ  

Σχετικά άρθρα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *